2 Ocak 2009 Cuma

Medyada Türkiye Gündemi


MEDYADA TÜRKİYE GÜNDEMİ Cuma 2 Ocak 2009


Serokwezir’li ‘TRT 6’
Kürtçe kanal TRT-6 (şeş), dün akşam üç bakanın katıldığı törenle test yayınını bitirerek Arı Stüdyosu'ndan normal yayına başladı. Açılış programı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Kürtçe TV demokrasiye yakışan bir adım" mesajıyla başladı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kürtçe'nin kültürel bir zenginlik olduğunu vurgulayan ifadeleriyle noktalandı. Açılış programını Kürt sanatçılar Rojin ve Nilüfer Akbal gerçekleştirdi. Akbal ve Rojin'in sarı ve yeşil kıyafetleri ile TRT'nin kırmızı logosu bir araya gelince "sarı, kırmızı, yeşil korkusu da aşıldı" esprileri yapıldı. Rojin, 32 yıldır yurtdışında yaşayan, birçok türküsü yasaklı Şivan Perver'in şarkısı "Cavreşim were (kara gözlüm gel)" türküsünü seslendirdi. Açılış törenine, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Mehmet Şimşek'in aralarında bulunduğu AKP'nin Doğu ve Güneydoğu milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda izleyici katıldı.

Açık Toplum Enstitüsü kapandı
Macar spekülatör, girişimci ve yazar George Soros'la bağlantısı nedeniyle eleştirilere maruz kalan Açık Toplum Enstitüsü'nün Türkiye Temsilciliği, kendini lağvederek vakıf halini aldı. Lağvedilen enstitüdeki mütevelli heyeti, yönetim kurulu, danışma kurulu, tamamen yerli olan Açık Toplum Vakfı adı altında devam edecek. Şimdiye kadar Soros'un, merkezi New York'ta bulunan Açık Toplum Enstitüsü'nden finanse edilen kuruluş yerli bağışlarla ayakta kalacak, faaliyet alanında ise herhangi bir değişiklik olmayacak. Kuruluşu Resmi Gazete'nin 20 Ağustos 2008 tarihindeki sayısında yer alan Açık Toplum Vakfı'nın ilk faaliyeti ise Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecine destek vermek amacıyla 31 Mart 2001'de kurulan ve kamuoyunda "Akil Adamlar" olarak da bilinen Bağımsız Türkiye Komisyonu'nun 13-16 Ocak 2009 tarihindeki ziyareti olacak.

Trafik ceza puanları arttı
İçişleri Bakanlığı'nın, trafik ceza puanlarının artırılmasına yönelik yaptığı yönetmelik değişikliği dün yürürlüğe girdi. Buna göre; ”Araç kullanırken sürücü belgesini bulundurmayanlara 1 ceza puanı yerine 5 ceza puanı uygulanacak. Tehlikeli şekilde şerit değiştiren, trafik işaretlerine aykırı davranan, kırmızı ışık kuralını ihlal eden sürücüler 10 ceza puanı yerine 20 ceza puanı alacak. Alkollü araç kullananlara 15 ceza puanı yerine 20 ceza puanı verilecek. Hız ihlalini yüzde 10-30 arası aşanlar 5 ceza puanı yerine 10 ceza puanı alacaklar. Emniyet kemeri kullanmayanların puanı 5'ten 15'e, fazla yolcu ve usulsüz yükleme yapan araç sürücüleri 10 ceza puanı yerine 20 ceza puanı alacaklar. Zorunlu mali sigorta yaptırmayan sürücülere 1 ceza puanı yerine 10 ceza puanı uygulanacak. Trafik kurallarına uymayanlara verilen para cezaları da arttı. Muayene sürelerini geçirenlere 61, şerit ihlali yapanlara, kırmızı ışıkta geçenlere 128, trafik işaret ve levhalarına uymayanlara 128 Türk Lirası para cezası verilecek

Savcı Vahdet Polatkan görevden alındı
Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt ve eşi Ferda Paksüt’ün dinlenmesine ilişkin soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Vahdet Polatkan, yılın son günü görevinden alındı. Soruşturma savcısı olan Polatkan, infaz savcılığına verildi. Pasif göreve getirilen Polatkan’ın yerine infaz savcılarından Harun Kozalak getirildi. Polatkan, yasadışı dinleme yapıldığı gerekçesiyle Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Şubesi’ne baskın yaptırmasıyla dikkat çekmişti. Polatkan, CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın cep telefonunun dinlenmesi, MTA’daki yolsuzluk soruşturmaları gibi önemli soruşturmaları da yürütmüştü. Polatkan’ın görevinden alınmasının nedenlerinin başında, geçen yıl ağustos ayında İstanbul Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na (KOM) yaptırdığı baskının geldiği ileri sürülüyor

YÖK Başkanı “Kürt Dili ve Edebiyatı” bölümünün kurulacağını açıkladı
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Ankara ve İstanbul üniversitelerinin edebiyat fakültelerinde “Kürt Dili ve Edebiyatı” bölümünün kurulacağını açıkladı. Arı Stüdyoları’ndaki törende konuşan Özcan, Kürt Enstitüsü’nden öte Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünün açılmasının daha uygun olduğunu belirtti. Bu bölümün açılması için Mardin ve Diyarbakır Dicle üniversitelerinin talepte bulunduğunu kaydeden Özcan, şunları söyledi: “ Biz bu işi oralarda değil, dil öğreniminin iyi yapıldığı çok büyük tecrübesi olan üniversitelerimizde yapmak istiyoruz. İki tane üniversite aday gibi görünüyor. Bunlardan bir tanesi Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, diğeri de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi. Buralarda dil öğrenimi çok uzun zamandır, çok iyi şekilde yapılıyor. Buralarda yapılması uygundur diye düşünüyoruz” dedi.


Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yeniden yapılandırıldı
İstihbarat ve Operasyon başkanlıkları birleştirilirken, "Açık Kaynaklar Daire Başkanlığı" kuruldu. "İstihbarata Karşı Koyma Başkanlığı" ile izleme ve dinleme yapan "Elektronik ve Teknik İstihbarat Başkanlığı"nın seviyesi yükseldildi. MİT’in teşkilat yemasındaki değişiklik dünkü Radikal Gazetesi’nde Murat Yetkin imzasıyla yer aldı. Habere göre MİT Müsteşarı Emre Taner’in onayı ile uygulamaya geçilen yeni düzenlemeyle teşkilatta en önemli değişiklik Müsteşar Yardımcıları’nın sorumlu oldukları başkanlıklarda yaşandı. MİT’in yeni teşkilat şeması dün kurumun resmi internet sitesi www.mit.gov.tr adresine de konuldu. Daha önce Müsteşar’a bağlı üç müsteşar yardımcısı istihbarat, operasyonlar ve idari işlerden sorumlu olarak görev yapıyordu. Yeniden yapılanmada istihbarat ve operasyon başkanlıkları birleştirilerek tek bir müsteşar yardımcısına bağlandı. Müsteşar yardımcılarından biri teknik, üçüncüsü de idari işlerden sorumlu tutuldu. İstihbarattan sorumlu Müsteşar Yardımcısı’na bağlı olarak çalışan Psikolojik İstihbarat Başkanlığı lağvedildi.


Milyonlarca kişinin hayalini süsleyen 25 milyon TL'lik büyük ikramiye çeyrek bilete çıktı
Milli Piyango’nun 31 Aralık 2008 yılbaşı özel çekilişinde büyük ikramiye çıkan "9025160" numaralı çeyrek biletlerden ikisi İstanbul’da, diğerleri de KKTC ve Ankara'da satıldı. 5 milyon TL’lik ikramiyenin isabet ettiği "7406321" numaralı yarım biletin talihlilerinin de İstanbul ve Ankara’dan olduğu öğrenildi. 1 milyon TL’lik ikramiyenin isabet ettiği "0195578" numaralı biletin ise "çeyrek bilet" olduğu, biletlerin ikisinin İstanbul’da, diğerlerinin de Antalya ve Ankara’da satıldığı belirtildi

Gül değerlendirmelerde bulundu
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün gece bir tv programında, Türkiye’nin gündemindeki temel konulara ilişkin değerlendirmede bulundu. Gül, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da oynanan milli maçı izlemeye gitmesinin yarattığı olumlu etkileri anlatarak, geçmişte ABD ile Çin arasındaki temasların da bir masa tenisi turnuvası ile başlamış olduğu örneğini verdi. Kafkasya’da iyi ilişkiler kurulmasının tüm bölge ülkeleri için önemine dikkat çeken Gül, Azerbaycan’ın da bu gelişmelerden rahatsız olmadığını ifade etti. Gül, özür kampanyasının süreci olumsuz etkilediğine dikkati çekti. Gül, kampanyayla ilgili olarak, “Eğer şiddet yoksa karşısında olduğumuz fikirler de konuşulabilir. Ama ben bunun sürece olumlu katkısı oluğu kanaatinde değilim” diye konuştu.

Gökçek’le yola devam
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 29 Mart yerel seçimlerinde Ankara'da Melih Gökçek, Gaziantep'te Asım Güzelbey ve Erzurum'da Ahmet Küçükler'in yeniden partisinin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğunu açıkladı. Dün AK Parti genel merkezinde Ankara, Erzurum ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayları ile Ankara'nın bazı ilçelerinin belediye başkan adaylarını açıklayan Erdoğan, Akyurt'ta Gültekin Ayantaş, Altındağ'da Veysel Tiryaki, Kazan'da Lokman Ertürk, Keçiören'de Turgut Altınok, Yenimahalle'de Ahmet Duyar, Çamlıdere'de Hazım Canercan, Güdül'de Hüseyin Erdoğan ve Pursaklar'da Selçuk Çetin'i yeniden aday gösterdi. "Amacımız hiç kimseye koltuk dağıtmak değildir. Biz hizmet üretecek, sorunları çözecek belediye başkanları istiyoruz" diyen Erdoğan Gökçek'in rakibi Murat Karayalçın döneminde kuşların hava kirliliğinden ağaçlarda öldüğünü belirterek "Ankara, şimdi bir Avrupa kenti haline geldi" dedi.

Başbakan ateşkes için bölge turunda
Başbakan Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye saldırısının ardından ateşkesi sağlamak için 4 ülkeyi kapsayan bölge turunun 3'üncü ayağında dün Mısır'daydı. Erdoğan, önceki günkü Suriye ve Ürdün ziyaretlerinin ardından, dün de Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile bir araya geldi. Görüşmelerin ardından yapılan basın toplantısında Erdoğan, "Türkiye olarak, iki aşamalı bir plan üzerinde çalışma teklifimiz var. Birincisi ateşkesin hemen sağlanması için bir girişimin başlatılması. Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısının bu konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne getirmesi doğru bir tutumdur" dedi. "Filistin sorununu Mısır ile birlikte BM zemininde gündeme getirme hususunda elimizden gelen ne varsa yapmaya hazırız" diyen Başbakan, Hamas ile de özel temsilcisi aracılığıyla görüşme yaptığını anımsattı.

Erdğan: Bizim kültürümüzde sadaka meşrudur
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhalefetin, kömür ve yiyecek yardımları konusundaki eleştirilerine tartışma yaratacak bir yanıt verdi. Erdoğan, “Sadaka kültürü diye bir şey tutturmuşlar bu ara. Arkadaşlar, bizim kültürümüzde sadaka meşrudur. Belediyenin yaptığının tabii bununla bir alakası yok” dedi. Fakir fukaraya kömür dağıtan bir iktidar ve bunu hazmedemeyen bir muhalefet olduğunu belirten Erdoğan, seçimden seçime kömür dağıtan bir iktidar olmadıklarını söyledi. Erdoğan, “CHP bunu yapamıyorsa bize ne. Tarihinde böyle görev üstlenmemişse bize ne. Bu ülkede kaymak takımı üretmek varsa bu onların özelliğidir. Biz, adil paylaşımı nasıl sağlarız onun gayreti içindeyiz” diye konuştu.

Murat Karayalçın rakip farketmez
CHP'nin Ankara adayı Murat Karayalçın, "Aslında AKP adayının kim olacağının bizim için çok fazla önemi yok. Ama Melih Gökçek'in aday gösterilmesinden memnunum" dedi. Gökçek'in adaylığını değerlendiren Karayalçın, Başbakan'ın Gökçek'in adını açıklamakta zorlandığını savundu. Karayalçın, "Zaten şimdiye kadar adayını açıklamaması, durmadan eğilim yoklaması yapmaları da 15 yıllık dönemin AKP tarafından başarısız görüldüğünün ifadesidir" diye konuştu. Karayalçın şunları söyledi:"Gökçek'in aday gösterilmesinden memnunum, çünkü Ankaralılar 15 yılda bu kentte nelerin yapılıp yapılmadığını görüyor, biliyor, bu sıkıntıyı yaşıyor ve çok kitlesel tepki ortaya koyuyorlar. Bunun siyasi partisi yok. Ben de o nedenle zaten bütün hemşerilerimi Ankara için bir birlikteliğe davet ediyorum. 29 Mart'ta Ankara'da, kentimizin kaybettirilmiş iddiasını ve itibarını geri alarak, yeni bir dönemi başlatmalıdırlar diyorum” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sefa Sirmen sert çıktı
Başbakan Erdoğan’ın konuşmasında Yuvacık Barajı ile ilgili suçlamalarda bulunduğu CHP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sefa Sirmen sert çıktı. Sirmen şunları söyledi: ”Başbakan, başbakanlığını unutmuş parti başkanı sıfatıyla yalanlarına devam ediyor. En büyük yalan ’Yalova’dan su getirdik’ diyor. Yalova Gökçedere Barajı’ndaki İzmit Belediyesi’nin hakkını talimatla Yalova Belediyesi’ne devrettirdi. Gölcük, Karamürsel Yuvacık suyu almaya başladı. Buna rağmen ’Yalova’dan su getirdik’ demesi yalan. Melih Gökçek’in 45 milyon dolara yaptığı barajı bizim 4.5 milyara yaptığımızı söylüyor. Bu da çok büyük bir yalan. Bütün bu gerçekler ortadayken Başbakan iftiralarına devam ediyor. Söylediklerini ispat edemediği takdirde müfteridir. Savunmasız bir insana benim olmadığım her yerde aynı şeyleri söylemesi insan haklarına, demokrasiye aykırı, insanlığa aykırıdır” dedi.

YSK seçime girecek partileri belirledi
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 29 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçime girecek siyasi partileri belirledi. Seçime, gerekli yeterliliği taşıyan 19 siyasi partinin katılmasına karar veren YSK, kapatılması istemiyle açılan dava Anayasa Mahkemesi’nde görülen DTP’nin alternatif partisi olarak gösterilen Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) seçime giremeyeceğine karar verdi. YSK’nın, internet sitesinde yer alan duyuruya göre, seçime katılma koşullarını taşıyan 19 siyasi parti şunlar: “AKP, ANAP, BTP, BBP, CHP, DP, DSP, DTP, EMEP, GP, HAKPAR, İP, LDP, MP, MHP, ÖDP, SP, SHP, TKP.”


Rusya, Ukrayna'dan alacaklarını tahsil edemediği için dün bu ülkeye gönderdiği doğalgazı tamamen kesti.
Ancak enerji uzmanı Cenk Pala'nın verdiği bilgiye göre Türkiye'nin de bu kesintiden etkilenmesi muhtemel. 2006 yılında da Rusya, Ukrayna'ya verdiği gazı kesmiş gaz fiyatına yüzde 100 zam yapmıştı. Bu olayın sonrasında Türkiye'ye gelen gazın basıncında da düşüşler yaşanmıştı. Ukrayna üzerinden Türkiye'ye gelen Batı gaz boru hattından yıllık 14 milyar m3 gaz geliyor. Bu da Türkiye'nin toplam gaz ithalatının yüzde 30'una tekabül ediyor. Pala, Türkiye'nin Ukrayna ile ilişkilerinin bu süreçte etkili olacağını belirterek, "Eğer Ukrayna, Türkiye'ye gelen hattan gaz almaya başlarsa bu da Türkiye'yi etkileyecektir. Ama Avrupa'ya giden hattan gaz alırsa Türkiye sorun yaşamaz" dedi. Ancak önceki krizde Ukrayna Türkiye'ye gelen gazı kullandığı için Türkiye sorun yaşamıştı. Bu nedenle Ankara konu ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor.


Küresel krizin Türkiye ekonomisini ne kadar etkileyeceği herkesin merak konusu
Ekonomistler varsayımlara göre ürettikleri ve 2009'un için çizdikleri en iyimser ve kötümser tahminlerini açıklıyor. Kötümser tahminler arasında ekonominin yüzde 4'ten fazla küçüleceği, doların 1.90'a çıkacağı ve işsizliğin yüzde 15'e kadar yükselebileceği yer alıyor. Kötümser senaryoda, küresel kriz sonrası yavaşlayan ekonomik aktiviteye rağmen enflasyonun düşmeyeceği ve TÜFE'nin yüzde 10'nun üzerinde kalmaya devam edeceği öngörülüyor. Krizin en az hasarla atlatılacağı varsayımıyla yapılan iyimser senaryolarda enflasyonun yüzde 6'ya kadar gerileyeceği ve krize rağmen ekonominin yüzde 2'den fazla büyüyebileceği öngörülüyor. Doların 1.50'nin altına gerilemesi de iyimser senaryolar arasında.


Maliye Bakanlığı vergi tarifesine esas oluşturan gelir vergisi dilimlerini yüzde 12 artırdı
Artışla birlikte gelir aynı kalsa bile vatandaşın ödeyeceği gelir vergisi düşecek. yapılan hesaplamaya göre yıllık 24 bin TL (aylık 2 bin TL) kazanan birinin ödeyeceği vergi 200 lira düşüyor. Maliye Bakanlığı'nın "Gelir Vergisi Genel Tebliği'' Resmi Gazete'nin 6. mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, 8 bin 700 TL'ye kadar olan gelirlere yüzde 15, 8 bin 700 ile 22 bin TL arası için yüzde 20, 22 bin 50 bin YTL arasında yüzde 27, 50 bin TL'nin üzerinde ise yüzde 35 vergi uygulanacak. 2008'de 7 bin 800 YTL'ye kadar olan gelirlere yüzde 15, 7 bin 800 ile 19 bin 800 YTL arası gelirlere yüzde 20, 19 bin 800 ile 44 bin 700 YTL'nin arası gelirlere yüzde 27, 44 bin 700 YTL'nin üzerindeki gelirlere yüzde 35 vergi uygulanıyordu. Yapılan hesaplamalar yüzde 12 yeniden değerleme artış oranı kadar yükseltilmesinin ardından ödenecek gelir vergisinin düşeceğini gösteriyor.

TEB kriz Kobilere imkan sundu
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Ticari Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz, küresel krizin küçük ve orta ölçekli işletmelerin kendilerini tanımaları açısından büyük bir imkan sunduğunu söyledi. "İçinden geçtiğimiz süreç ayakta kalma ve tutunma yani değişen koşullara uyum sağlama sürecidir" diyen Boz, son dönemde çok tartışılan KOBİ'lerin finans sıkıntısı konusunda da ilginç tespitlerde bulundu. Türk işletmelerinin sadece kredi değil, kendilerini küresel rekabet ortamına güçlü bir şekilde sokacak bilgi birikimine de ihtiyaç duyduğunu kaydeden TEB genel müdür yardımcısı, "Şirketlerimizin dünyada neler olup bittiğini anlamalarını sağlayacak stratejik vizyona ihtiyaçları var" tespitinde bulundu. KOBİ kredilerinin toplam kredi portföylerinin yüzde 60'ına ulaştığını anlatan Boz, eylül sonu itibarıyla 5.5 milyar YTL'le ulaşan kredileri daha da büyütmek için çalışmalara hız verdiklerini belirtti.

Krizin asıl Etkilerini 2009 yılında göreceğiz
ANKARA Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ekonomik krizin Türkiye'ye etkilerinin 2009 yılında daha şiddetli görüleceğini belirterek, '2009 yılı büyük finansman güçlüklerine gebe olacaktır' dedi. Küresel krizin derinleşerek devam ettiğini ifade eden Özdebir, 2009 yılında yerli sanayiyi zor bir dönemin beklediğini söyledi.

Türk Eczacıları Birliği (TEB), "ilaç alım protokolü"nü tek taraflı olarak iptal etti
Ankara’da büyük bir miting düzenlemelerine rağmen sorunlarını çözemeyen Türk Eczacıları Birliği (TEB), "ilaç alım protokolü"nü tek taraflı olarak iptal etti. TEB’den dün yapılan açıklamada, vatandaşların serbest eczanelerden ilaç almasını sağlayan protokolün 1 Ocak’tan itibaren feshedildiği duyuruldu. Açıklamada şöyle denildi: "Ne Sağlık Bakanlığı ne SGK ne de hükümetin diğer yetkili kurumları, sesimizi hiçbir platformda dinlemediler, dinlemek istemediler. 32 bin kişiyle Ankara Kolej Meydanı’nda miting düzenledik, yine sesimize kulaklarını tıkadılar. Ne anlaşma sağlandı ne de uzlaşma. ’Artık yeter’ dedik ve demeye devam ediyoruz. Türk Eczacıları Birliği, bağlı bulunan 51 eczacı odası ve 24 bin eczanenin ortak kararıyla 1 Ocaktan itibaren vatandaşların serbest eczanelerden ilaç almasını sağlayan ’İlaç Alım Protokolü’, uzlaşma sağlanamamasından dolayı tarafımızca feshedilmiştir” dedi.

Küresel borsalar rekor oranda kayıplar verdi
Küresel finansal kriz ve ekonomik yavaşlamanın damgasını vurduğu bu yıl, küresel borsalar rekor oranda kayıplar verdi. Küresel çapta borsaların büyük bölümünün kaybı yüzde 40’ı aştı. Ekonomik krizin iflasa sürüklediği İzlanda borsası yıllık yüzde 94.4 kayıpla 2008’in en fazla kaybeden borsası oldu. İzlanda’yı yüzde 72.4 kayıpla Dubai, yüzde 70.5 ile Romanya borsası izledi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın yıllık kaybı yüzde 51.6 oldu. Asya’da en büyük kayıp yüzde 65.9 ile Vietnam borsası ve yüzde 65.4 ile Çin borsasında oldu.


Dünya acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bıraktı
Dünya yılın son haftası İsrail'in Gazze operasyonu ve sivil ölümlerle sarsıldı. Geçen bir yıl boyunca yaşanan ekonomik ve siyasi krizlere rağmen 31 Aralık'ta tüm dünya yeni yılın gelişini kutladı. Çek Cumhuriyeti devraldığı AB Dönem Başkanlığı sıfatını başkent sokaklarında çılgınca kutlarken, ABD Dışişleri Bakanı olarak görev alacak olan Hillary Clinton eşiyle New York sokaklarında dans ederek yeni yıla girdi. Türkiye'nin AB üyeliğine karşı tavrıyla bilinen Avusturya'da 2009'da dünyaya gözlerini açan ilk bebeğin Türk olması da ülke basınında geniş yer aldı. Londra'da ışık gösterileri yapılırken, İsveç'te havai fişek kazasında çok kişi yaralandı.

ABD’de teşvik beklentisi Obama hisselerini uçurdu
OCAK ayı içerisinde ABD’de başkanlığı devralacak olan Barack Obama’nın altyapı projelerine destek verileceğini açıklaması, güneş enerjisi, altyapı inşaatı alanında faaliyet gösteren şirketlerin hisselerini uçurdu. Kasımın sonlarında ekonomik teşvik planı için kaba bir taslak sunan Başkan Barack Obama, okullardan köprülere, altyapının geliştirilmesinden güneş panelleri, rüzgar çiftliklerine ve yakıt idareli araçlara kadar birçok alanda teşvik verileceğini açıklamıştı. Planın detayları güneş enerjisi, altyapı inşaatı alanlarında faaliyet gösteren şirketlerin hisselerine alım getirdi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanı sürüyor
Daha önce hedef gözetmeden saldıran İsrail, bu kez Hamas liderlerinin evlerini vurmaya başladı. İsrail ordusu, dün sabah saatlerinde lider kadrodan Muhammed Fuad Barud'un Cebaliye'deki, Ebu Musa Addiri'nin Gazze'deki ve Tevfik Ebu Ras'ın ise El Nuseyrat'taki evlerini füzeyle vurdu. Liderlerin ölüp ölmediği konusunda bilgi verilmezken jetler öğleden sonra da Hamas'ın önde gelen siyasi liderlerinden Nizar Rayyan'ın evini vurdu. Saldırıda Rayyan, 11 çocuğundan 5'i ve eşinin aralarında bulunduğu 10 kişi hayatını kaybetti. Rayyan, son saldırıların ardından Filistinlilere intihar saldırısında bulunan çağrısı yapmıştı. Ölen çocukların yaşlarının 5 ile 10 arasında olduğu belirtiliyor.

İsrail füzeleri Çin’den
İsrail ordu yetkilileri, Gazze'deki militanlarca atılan ve Ber Şeva'da bir okulu vuran füzenin Çin'de üretildiğini bildirdi. İsrail'in Yedioth Ahranot gazetesinin internet sitesinde verilen habere göre, Seferberlik Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Avraham Ben-David, Ber Şeva'da yaptığı açıklamada, bu füzenin Gazze Şeridi'nde üretilen ev yapımı Kassam roketlerinden daha ağır ve daha fazla hasara neden olabilecek güçte olduğunu belirtti. Tuğgeneral Ben-David, bu füzelerin, çarptığı yerden 100 metre yarıçapında alana saçılabilen metal bilyeler içerdiğini kaydetti.Ben David, Gazze'den atılan roketlerin menzilinin, 30-40 kilometreye kadar çıktığını da söyledi.Ben-David'in verdiği bilgiye göre, Ber Şeva'ya yönelik füze saldırıları nedeniyle, kentte yılbaşı partileri dahil, planlanan tüm programlar iptal edildi

AB’nin dümeni Çek Cumhuriyeti’ne geçti
Altı aydır Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nda, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin orkestra şefliğinde sahnelenen “Fransa şovda” son perde indi. AB’nin dümeni dünden itibaren altı aylığına Çek Cumhuriyeti’ne geçti Zayıf bir hükümet, AB’ye şüpheyle bakan bir cumhurbaşkanı ve AB yandaşı bir başbakandan oluşan tablo, Prag’ın şovdan çok “dayanıklılık testiyle” karşı karşıya olduğunu ortaya koyar nitelikte. Stratejisini makul hedefler ve mümkün olduğu kadar sorunsuz bir altı ay geçirmek üzerine kuran Çek Cumhuriyeti, Türkiye’nin üyeliğine destek verse de müzakereler konusunda, “geleneklerin” dışına çıkmama yaklaşımı izleyecek. Çek Cumhuriyeti, AB Dönem Başkanlığı için 2006’dan bu yana hazırlanıyor. Bu dönemi sorunsuz atlatmak için 1500 kişi seferber olmuş durumda. AB liderliği için ayrılan bütçe ise 72 milyon euro tutarında. Teknik hazırlıklar tamam olsa da iç politikada yaşanan çekişme ve gerginlikler, bu eski Sovyet bloku üyesi ülkenin AB’yi yönetme kapasitesi üzerindeki tartışmaların yoğunlaşmasına neden oluyor


Somalili deniz korsanları dün bir Mısır gemisini kaçırdı
Mısır Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Ahmed Rızk, Somali kıyılarına çekilen gemide bulunan 28 Mısırlı mürettebatın rehin alındığını belirtti. Rızk, “Blue Star” adlı geminin ticari amaçlı kullanılmakta olduğunu kaydetti. Somali açıklarında korsanların kaçırmaya çalıştığı bir Hint tankeriyse, bir Malezya askeri helikopterinin müdahalesiyle kurtarıldı. Kaptanın yardım çağrısını alan bir Malezya helikopterinin müdahalesi sonucu korsanların kaçtı, saldırıda ölen ve yaralanan olmadı.

Turizm 20 milyar doları yakaladı umutlar ’her şey dahil’e bağlandı
Turizm sektörü 2008’de 20 milyar doların üzerinde gelir ve 26 milyon turist hedefini tutturarak, yüzde 13 büyüdü. Bugüne kadar çeşitli eleştiriler alan ’her şey dahil’ sistemi ise, kriz nedeniyle 2009’un umudu haline geldi.

7 Bilkentli ölüme yattı
Yeni yıla neşe içinde girmek üzere evde toplanan 7 gençten hiç biri kurtulamadı. Gaz kurbanlarından 3'ü kız öğrenci, Gençler, kombi bacalarının bağlandığı apartman bacadaki sızıntı yüzünden hayatlarını kaybetmişti. Gençler, güle oynaya girdikleri apartmandan ceset torbaları içinde çıkarken, ailelerinin ve arkadaşlarının acı feryatları duyanların yüreğini parçaladı.

Yere izmarit atan, 25 TL ceza verecek
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Kazım Çalışkan, alkol ve tütün mamulleri ile ilgili yasakları ihlal edenlere uygulanan cezaların yüzde 12 yükseldiğini bildirdi. Bu çerçevede, kapalı alanlarda sigara içenlerden alınan 62 TL’lik idari para cezası, 69 TL’ye yükseltildi. Tütün ürünleri ile ilgili izmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzeri atıkları çevreye atanlara kesilen ceza da 23 TL’den, 25 TL’ye çıkarıldı.

BASIN TAKİP MERKEZİ
Tel: (0212) 222 36 59 – 221 46 09 Faks: (0212) 320 96 38
http://www.basintakipmerkezi.com/-bilgi@basintakipmerkezi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder