26 Ocak 2010 Salı

Medyada Türkiye Gündemi

MEDYADA TÜRKİYE GÜNDEMİ Çarşamba 27 Ocak 2010


Gül, Terör sadece kaba güçle önlenemez
İstanbul Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen "Asya'nın Kalbinde Dostluk ve İşbirliği Zirvesi"nden bölgede barış, güvenlik ve istikrar için işbirliği kararı çıktı. Rusya, Hindistan ve İran başta olmak üzere Afganistan'a komşu ülkeler ile ABD ve İngiltere'nin katıldığı zirvenin açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yaptı. Konuşmasında, uluslararası kamuoyunun Afganistan'a sadece para yardımı yapmadığını, ülkelerin "kızlarını ve oğullarını" da bölgeye gönderdiğini söyleyen Gül, "Bu çabalar takdire değer. Ama terör sadece kaba güçle önlenemez. Sıradan insanların aklını ve gönlünü de kazanmak, stratejimizin temelini oluşturmalıdır" dedi. Gül bu sözleriyle, "Türkiye Afganistan'a muharip güç göndersin" diyen çevrelere mesaj gönderdi. Gül, "Başkan Karzai başka ülkelerin çocuklarının Afganistan için ölmesini istemediğini sürekli söylüyor. 'Afgan halkı kendisini savunmaya hazırdır. Ama bunun için düzenli ordu kurmak için kaynak, askeri teçhizat ve silah sağlayın' diyor” dedi.

İşkenceyi Önleme Komitesi Öcalan’la görüştü
Avrupa Konseyi'nin İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), PKK lideri Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşullarını incelemek üzere askeri bir helikopterle İmralı'ya gitti. Mauro Palma'nın başkanlık ettiği 3 kişilik heyete, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Nizamettin Kalaman eşlik etti. İmralı'da 7 saat kalan heyet, Öcalan'ın yanı sıra cezaevindeki diğer 5 mahkûmla da görüştü. Yalova'dan dün öğle saatlerinde askeri bir helikopterle İmralı'ya götürülen heyet, dün akşam saat 20.00'de aynı helikopterle döndü. Gazetecilerden uzak tutulan heyet üyelerinin, Öcalan'ın yanı sıra cezaevinde kalan 5 mahkûmla da görüştüğü öğrenildi. Cezaevindeki inceleme ve görüşmeleri yaklaşık 7 saat süren heyetin hazırlayacağı rapor, Öcalan'ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) açtığı davaya gönderilecek. Bugüne kadar Türkiye'yi 6 kez ziyaret eden CPT, 47 ülkeye habersiz ziyaretlerde bulunuyor. CPT'nin hazırladığı raporlar, ülkelerin insan hakları ihlalleri konusunda uluslararası platformdaki saygınlığını doğrudan etkiliyor. Öcalan'ın tutukluluk koşullarını 1999'dan bu yana yakından izleyen CPT, İmralı'yı en son 2007'de ziyaret etmişti.

Askere sivil yargı yolu ve sonrası
Askere sivil yargı yolunu açan yasal düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından Genelkurmay, izlenecek stratejiyi şekillendirdi. İçinde muvazzaf subaylar ile emekli komutanların da bulunduğu kritik dosyaların askeri mahkemelere gönderilmesi için Genelkurmay Başkanlığı özel olarak devreye girmeyecek. Sivil mahkemelerin kararını bekleyecek. Ancak, askeri kanat özellikle halen görevdeki personele ilişkin soruşturmaların Genelkurmay Askeri Savcılığı'na devredilmesi beklentisini ise koruyor. Genelkurmay Adli Müşavirliği, asker kişilerle ilgili güncel dosyaları masaya yatırdı. Ergenekon davası, Poyrazköy soruşturması, emekli kuvvet komutanları ile yargı süreci, ilgili Albay Dursun Çiçek'le bağlantılı iddialar, Albay Cemal Temizöz'ün durumu bu kapsamda değerlendirildi. Bazı dosyaların askeri mahkemelere gönderilmesi gerektiği düşünülmekle birlikte TSK'da, "Özel yetkili ağır ceza mahkemesi savcı ve hâkimlerine yazı gönderip, dosya istememiz doğru olmaz" görüşü oluştu.

Ermeni cemaatinde rahatsızlık
Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan'ın rahatsızlığı nedeniyle ortaya çıkan eş patriklik seçimi Ermeni cemaatini karıştırdı. Eş patriklik yerine patrik seçiminin gündeme gelmesi ve Patrikhane'nin seçimlerde devre dışı kaldığını açıklaması büyük fırtına kopardı. Patrikhane'nin eş patrik seçimi için İstanbul Valiliği'ne yaptığı başvurunun ardından Ruhani Kurul'un yetki verdiği sivil cemaat üyelerinden oluşan Müteşebbis Heyeti'nin bu kez patrik seçimi için ayrı bir başvuru yaptığının ortaya çıkması tartışmanın fitilini ateşledi. Patrikhane ve Ruhani Kurul, birbiri ardına iki bildiri yayınlayarak, Patrikhane'nin seçimlerde saf dışı bırakılmasını eleştirdi. Ruhani Kurul, önceki gün yayınladığı bildirisinde, "Güven bunalımının yaşandığı bu ortamda sağlıklı bir seçim yapılabilmesi için gerekli ön şartların mevcut değildir" diyerek seçimlerin iptalini gündeme getirdi.

AHİM’den Türkiye’ye bir ceza daha
AİHM,1997 yılında gözaltına alınan Kazım Kürüm hakkındaki davanın henüz sonuçlanmadığı ve 13 yıldır tutuklu olduğu gerekçesiyle, Türkiye’yi toplam 15 bin euro tazminata mahkûm etti. AİHM, özgürlük ve güvenlik ile adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini bildirdi. Mahkeme kararında, Kürüm’ün “anayasal düzeni zorla değiştirmeye kalktığı” gerekçesiyle 2002’de başlatılan yargı sürecinin henüz sonuçlanmadığına ve Kürüm’ün halen cezaevinde bulunduğuna dikkat çekerek, 14 bini tazminat, bini de mahkeme masrafları olarak toplam 15 bin euro ödenmesine karar verdi. AİHM, ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Suriye uyruklu Şükrü Abdo ile ilgili davada da “insan haklarının ihlal edildiği” gerekçesiyle Türkiye’nin 5 bin euro tutarında tazminat ödemesine karar verdi.

Erdoğan, manşetleri görüyoruz
Başbakan Tayyip Erdoğan, grup konuşmasında Balyoz planı iddiası eksenli yürüyen darbe tartışmalarına isim vermeden değinirken, "Karanlık senaryoların hepsi lanetlidir, bu lanet hepsini karanlığın içine çekerek ebediyen mahkum edecektir. Bu kanunsuzluklarla mücadele bizim tek başına gerçekleştireceğimiz bir konu değildir. Muhalefet başta olmak üzere, tüm kesimlerin samimi desteği hayati derecede önemlidir" çağrısında bulundu. Erdoğan, “Faili meçhullerin faili malum haline gelmesinden kim neden korkuyor, çekiniyor? Bundan 17 yıl önce 24 Ocak'ta Uğur Mumcu evinin önünde katledildi. Maalesef dosya birçok soru işaretine mahal verecek şekilde kapatıldı. Aynı şey Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Necip Hablemitoğlu, Abdi İpekçi için geçerli. Aynı şey Danıştay olayında... Hemen manşetler nasıl atıldı, şimdi ne oldu? Hop, o da Ergenekon ile birleşti. Bunlar aceleci hareket ederek, faturayı ön kabulleriyle hep malum çevrelere kesmeye alışmışlar” dedi.

Erdoğan Köşe Yazarlarına yüklendi
Başbakan Erdoğan hükümete gaz vermeye çalışan köşe yazarlarını topa tuttu. Erdoğan, “Bugün eğer çeteler, kirli oyunlar deşifre ediliyorsa bu sergilenen sağlam duruş sayesindedir" dedi. Erdoğan, "Kimse gaz vermesin, biz ne yapacağımızı gayet iyi biliyoruz. İnsafa gelin de 7 yıl önce niye yazamıyordunuz diye kendinize bir sorun. Yasaları önce iyi okusunlar tahlil etsinler hukuk devleti içinde bunların nasıl yapılacağını iyi bilsinler, görsünler. Biz Türkiye'nin, demokrasi hukuk sisteminin selameti için risk alıyoruz. Haddini ve hukukunu bilmeyenler bu ülke için sorumlu davranamazlar, dirayetli de olamazlar aydınlık geleceği de ulaşamazlar. Partimizle ile baş edemeyen siyasi partilerin, demokrasi dışı yöntemlerden medet umması, demokrasi ve hukuka yönelik girişimlere duyarsız kalması Türk siyaseti açısından büyük bir talihsizliktir. Şimdi yandaş kalemleri bize kalkıp ne diyorlar, 'tek parti diktası', ayıptır. Önce aynaya bir bakın. Biz talimatla, gizli tasniflerle de gelmedik” dedi.

Yorgo mektubu olumlu bulunuldu
Başbakan Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'dan aldığı yanıt mektubunu olumlu ve sorunların çözümü için ümit verici buldu. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada Papandreu'nun mektubu için "sıcak, olumlu ve işbirliğine yatkın bir üslupla kaleme alınmış" dendi. Başbakanlık, Papandreu'nun gönderdiği 5 sayfalık mektubun bazı bölümlerini resmi internet sitesinde yayınladı. Mektuba "Sayın Başbakan, Sevgili Tayyip" diye başlayan Papandreu Erdoğan'ın Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi teklifini kabul etti. Türkiye'nin Suriye, Irak gibi ülkelerle bakanların katılımıyla yapılan İşbirliği Konseyi'yle ilgili Papandreu "ilgili Bakanları kendi sorumluluk sahalarında karşıtlarıyla çalışmak suretiyle bu toplantının hazırlıkları için talimatlandırmalıyız" dedi. "Ege konusunda mutabıkım" ve "Kıbrıs'ta taraflara baskı olmamalı" diyen Papandreu mektupta ortak çalışma alanlarıyla ilgili "Enerji, Ticaret ve yatırım, Kültür, Yasadışı göç, Yeşil enerji, çevre, ağaçlandırma ve yeşil kalkınma projeleri, Altyapı ve ulaştırma, Organize suçlarla mücadele" sıralama yaptı.

Atalay, EMASYA gündemimizde
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Balyoz Harekât Planı ile birlikte gündeme gelen EMASYA protokolü ile ilgili olarak, "Protokol gündemimizde. Üzerinde çalışıyoruz" dedi. İçişleri Bakanı Atalay ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, Memur-Sen tarafından düzenlenen "Uluslararası Demokrasi Kongresi''nde konuştu. "Kardeşliği geliştirmek, pekiştirmek, birilerinin vatandaşlarımız arasına soktuğu, sokmak istediği fitneleri ayıklamak için çaba sarf ediyoruz'' diyen Atalay, "demokratik açılım'' ifadesinin de buradan geldiğini belirtti. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise, "Anayasa miadını doldurmuştur, son kullanım tarihi geçmiştir. Yenisini armağan edelim" dedi. Emniyet, asayiş ve yardımlaşma kelimelerinin kısaltmasından oluşan EMASYA, 28 Şubat'ta Refahyol hükümetinin ardından 7 Temmuz 1997'de Genelkurmay adına Korgeneral Çetin Doğan ve İçişleri Bakanlığı adına Müsteşar Teoman Ünüsan tarafından imzalandı. Protokol, askerin her ilde oluşturduğu 'Asayiş Güvenlik Merkezleri' ile mülki amirler ile emniyeti, istihbarat ve planlama açısından kendine bağımlı kılıyor.

Baykal, Erdoğan Darbe mağduriyeti ile desteği geri almaya çalışıyor
CHP lideri Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan'ın 'darbe mağduriyeti' ile kaybolan desteği geri almaya çalıştığını savunarak, "Türkiye'de darbe yok, darbe siyaseti yok, darbe ticareti var" dedi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddialarının 'Aşk-ı Memnu' dizisine dönüştüğünü savunan Baykal, şunları söyledi: "Bugünkü iktidar 8. yılını yaşıyor. Ortada bir darbe yok ama bir darbe söylemi var. Darbe siyaseti yok da darbe ticareti var. TSK'yı böyle ulu orta doğruluğu kanıtlanmamış ithamlar ile Başbakan ve hükümet üzerinden suçlamanın mazur görülebilir bir tarafı yoktur. Birisi yapsa 'sorumsuzluk yapıyorsun' diyerek üzerine yürünebilir ama yapan başbakan. Eğer ortada gerçekten böyle bir planı varsa sen ona nasıl tahammül edersin derhal Başkanı'nı görevden almalısın. Diktayı kurdunuz dediği kişi kim. Türkiye muharebe meydanlarında kurulmuştur. Türkiye bu mücadeleyi yaparken Erdoğan'ın zihniyetinde olanlar o işgali yapanlara destek veriyorlardı” dedi.

Bahçeli, Balyozun adı devlet krizidir
MHP lideri Devlet Bahçeli, Balyoz Harekât Planı iddialarıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı'nın MGK'yı toplantıya çağırmasını istedi, "Bunun adı devlet krizidir" dedi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un açıklamalarını "tatmin edici" bulmadığını da belirten Bahçeli, grupta şunları söyledi: "Seçimle gelenin seçimle gitmesi demokrasinin işlemesi için şarttır. TSK'nın açıklamalarına güvenmek durumundayız. Ancak iddialarla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamalarını tatminkar bulmak mümkün değil. Eğer bir üst karargah, maiyetindeki gelişmelerden haberdar değilse çok ciddi sevk ve idare kusurudur. Yok bu iddialar gerçek ise bu da kontrol dışı tehlikeli sapmalara ve niyetlere işaret eder. Adına ister plan densin ister tatbikat, ister tasarı, kendi milleti üzerinde harekat planlayan bir anlayışı hoş görmemiz mümkün değil. Dileriz bu zırvalar iftiradır” dedi.

BDP’lilerden kelepçeli protesto
MUŞ’un Malazgirt İlçesi'nde bir grup Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üyesi, parti binası önünde bileklerine taktıkları plastik kelepçelerle Hükümet Konağı'na yürüyüp gözaltlılara tepki gösterdi. BDP Malazgirt İlçe Başkanlığı binasında dün başlatılan ve 25 kişinin katıldığı açlık grevi bugün sona erdi. Açlık grevine katılanların da aralarında bulunduğu yaklaşık 60 partili, BDP binası önünden Malazgirt İlçe Başkanı Erdal Çakar ve Malazgirt Belediye Başkanı BDP'li Mehmet Nuri Balcı önderliğinde yaklaşık 50 metre uzaklıktaki Hükümet Konağı önüne yürüdü. Partililer burada plastik kelepçe taktıkları ellerini havaya kaldırarak, ‘Başkanlara uzanan eller kırılsın’, ‘PKK halktır halk burada’ sloganları attı. BDP Malazgirt İlçe Başkanı Erdal Çakar, BDP’lilere Nazi kamplarında yapılan uygulamaların gerçekleştirildiği öne sürdü.

Baydemir: AKP darbeyi Doğu'da harfiyen uyguluyor
Baydemir, Diyarbakır ilçe belediye başkanları ve il teşkilatıyla birlikte, terör örgütü PKK'nın Türkiye'deki gizli sivil yapılanması olarak nitelendirilen Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi'ne (KCK/TM) yönelik operasyonda Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay'ın tutuklanması ardından Batman Belediyesi'ni ziyaret etti. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir, AK Parti Hükümeti'nin darbeyi Doğu'da uyguladığını öne sürerek, “Son günlerde Türkiye'de Balyoz darbesinden bahsediliyor. Darbe ve şer planında BDP'li belediye başkanlarının görevden alınması da bu işin bir ayağıdır. Kürt bölgesinde yıkım planıdır. Bu tutuklamalar darbe planının Doğu’daki ayağıdır. Darbe planı bizim için şu anda harfiyen uygulanıyor. Ha ordu, ha AK Parti, ha CHP, ha MHP yapmış, ne fark eder? AK Parti darbeyi harfiyen Doğu’da uyguluyor” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, zulüm yaşadıklarını ileri sürerken “Rabbim şahittir ki, zulme boynumuzu eğemeyeceğiz. Mezopotamya'da yerleşik halk olan Kürtler, yıllardır kardeşlik, barış ve özgürlük mücadelesi verdi. Bu halkın iki yüz yıllık deneyimi var. Bu badireyi de aşacağız” dedi.

SHP'den istifa ettiler
SHP'den, Genel Sekreter Yardımcısı Eşber Atila ile Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Can Haydar Demirel ve 7 Parti Meclisi üyesinin istifa ettiği bildirildi. Bir süre önce SHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden Parti Meclisi Üyesi Erdoğan Dinçel yazılı açıklamasında, kendisiyle birlikte Parti Meclisi üyeleri Hulki Yakupoğlu, Ahmet Abakay, Teoman Alptürk, Pelin Taşdemir, Ömer Tosun ve Mehmet Yıldırmak ile Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Can Haydar Demirel ve Genel Sekreter Yardımcısı Eşber Atila'nın da partiden istifa ettiklerini belirtti. İstifa dilekçelerinin genel merkeze ulaştırıldığını bildiren Dinçel, şunları kaydetti: Bugüne kadar değişik kademelerinde gururla görev yaptığımız partimiz SHP, genel başkanın söylem ve uygulamalarıyla ideolojik doğrultusundan saptırılmış, programında yazdığının tersine, emek eksenli parti olmak yerine iktidar odaklarının dümen suyuna sokulmuştur.

Nuri Yaman, AKP kazanamadığı yerlerin başkanlarını tutukluyor
BDP Grup Başkanı Nuri Yaman, Güneydoğu’da bazı belediye başkanlarının tutuklandığı KCK operasyonlarını eleştirerek, “Öyle anlaşılıyor ki, AK Parti hükümeti, kazanamadığı illerin belediye başkanlarını tutuklatıp, resmen intikam almaktadır” dedi Partisinin grup toplantısında konuşan Yaman, KCK yapılanmasına yönelik operasyonların, sanatçıları da hedef aldığını kaydetti. Yaman, 20 Kürt sanatçının ve 800’e yakın Kürt siyasetçinin tutuklandığını söyledi. Yaman, “Ak Parti hükümeti, sandıktan çıkamadığı yerleri kelepçelerle, komplolarla, operasyonlarla ele geçirmeye çalışmaktadır” diye konuştu. “Balyoz planı” iddialarına da değinen Yaman, şunları söyledi: “Sayın Başbakan, 2003 tarihli darbe planı belgesiyle ilgili olarak ‘Başından beri haberimiz vardı. Ama gerilim olmaması için sessiz kaldık, işimize baktık’ diyor. Bu, aslında hükümetin ne denli acz içinde olduğunun bir itirafıdır. Hükümet, bu planları hazırlayanlarla uzlaşma ve olayın üzerini örtme yoluna gitmiştir. Şimdi belgeler açığa çıkınca da her zamanki gibi mağdur ve mazlum rolüne bürünerek, toplumdaki darbe karşıtlığını kendisi için bir siyasal desteğe dönüştürmeye çalışmaktadır” dedi.

Ergenekon Davası’na destek dilekçeleri
İşçi Partili (İP) bir grup ile Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, Ergenekon Davası’nda tutuklu bulunan sanıklara destek vermek için, “Beni de alın” yazılı dilekçeleri İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne verdi. Dilekçede suç olarak, “Atatürk devrimlerini savunmak, vatanı ve milleti canlarından çok sevmek’; suç tarihi “Halen devam etmektedir” diye yer aldı. Grupla birlikte Beşiktaş meydanında açıklama yapan Çığ, “Suçları olmayan ya da suçlu oldukları tespit edilmeyen bu kadar insanın hapislerde olması hepimizin yüreğini yakıyor. Memleketim namına utanıyorum, üzülüyorum” dedi.

Erdoğan 18:00’e randevu verdi işçilerin umutları arttı
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yarın akşam saat 18.00 için verdiği randevu, TÜRK-İŞ Genel Merkezi önündeki eylemleri 43'üncü gününü dolduran Tekel işçilerine umut oldu. Tekel işçileri, eylemlerini Türk-İş önünde dün de sürdürdü. Açlık grevine yeniden başlama ve "Genel grev" taleplerini yenileyen işçiler, konfederasyonun alacağı kararı beklerken, hükümetle Türk-İş arasında temas sağlandı. Türk-İş yönetimi, önceki gün Başbakan Erdoğan'dan randevu istedi. Başbakan Erdoğan, TBMM AK Parti grubundan çıkışında kendisine yöneltilen soru üzerine, Türk-İş ile daha önce görüştüğünü, yeniden görüşmeye de sıcak baktığını söyledi. Erdoğan, "Benim için o noktada bir mani yok" dedi. Tekel işçilerinin beklediği randevu ise akşam saatlerinde geldi. Erdoğan, Türk-İş yöneticilerine yarın saat 18.00 için randevu verdi. Böylece Tekel işçilerinin sorunlarının çözümü için umut ışığı doğmuş oldu. 6 işçi ve memur sendikaları konfederasyonunun dün akşam aldığı kararı açıklayan TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu da, Başbakan Erdoğan'ın, Tekel işçilerinin sorununu görüşmek için randevu vermesini olumlu bulduklarını söyledi.

Merkez Başkanı, IMF ile anlaşma siyasi bir karardır
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, IMF ile anlaşmanın siyasi bir karar olduğunu vurgulayarak, "Anlaşma olup olmayacağını bilmiyorum. Bilmediğimiz husus siyasilerin imzayı atıp atmayacağı. Belirsizlik ne kadar çabuk giderilirse herkes için iyi olur" dedi. Yılmaz, 2010 yılı enflasyon tahminini 1.5 puan yükselterek 2010 için yüzde 6.9'a güncellediklerini söyledi. Bu artışa gerekçe olarak da tütün ve alkollü içkilerdeki vergi uygulamaları ile ham petrol ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yükselişi gösterdi. 2010 yılının ilk Enflasyon Raporu'nu açıklayan Yılmaz, “Olumlu gelişmeler, Türkiye'nin ticaret ortaklarında büyüme, IMF'den kaynak gelmesi ile özel sektörün kaynak imkânları üzerindeki baskının azalması olabilir. Gelişmeler olumlu seyrederse böyle bir rakam (yüzde 5 büyüme) ortaya çıkar. IMF ile anlaşmanın imzalanıp imzalanmayacağını bilmiyorum. Bu bir siyasi karar. Anlaşmaya imza koyan taraf olarak biz de olayın tamamen içindeyiz.

Aktifbank Ucuz EFT dönemi başlattı
Aktifbank ile PTT para göndermek isteyenlerin gözdesi EFT'de yeni bir dönem başlattı. "Ucuz Para Transferi" (UPT) adını taşıyan hizmet sayesinde isteyen herkes PTT işyerlerine ve PTT işyerlerinden tüm bankalara online olarak günlük 50 bin TL'ye kadar para transferi yapılabilecek. Bin TL'ye kadar olan işlemin maliyeti 7.5 lira olacak. Bankasız yerleşim yerlerinde de yine PTT aracılığı ile UPT yapılabilecek. UPT'nin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir, teknolojik alandaki gelişmelerin bankacılığı şubelerde yapılan bir hizmet olmaktan çıkardığına dikkat çekerek, Aktif Bank'ın "doğrudan bankacılık" stratejisinin de bu şekilde doğduğuna işaret etti. "Türkiye'nin en yaygın para transferi şebekesi'' olarak tanımladığı UPT ile Türkiye'nin çok önemli bir ihtiyacının karşılanacağını söyledi.

Dolar yılın zirvesine ulaştı
Dolar, uluslararası piyasalarda yaşanan çalkalanma ve borsalardaki düşüşle birlikte içeride 1.5020 TL seviyesine ulaştı. Dolar böylece 2010 yılının zirvesine tırmanmış oldu. Piyasadaki sıkıntı borsada da kendisini gösteriyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki sert düşüşlerle ilk seansı yüzde 1.5 civarında düşüşle tamamlayan borsa, ikinci seans Avrupa'daki toparlanma ile birlikte yönünü hafifçe yukarı çevirdi.

Japonya’nın kredi notu düştü
Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard & Poor’s (S&P), dünyanın sanayileşmiş devlerinden biri olan Japonya’nın da kredi notunu düşürdü. Standard & Poor’s (S&P), göreve yeni başlayan Yukio Hatoyamas başbakanlığındaki hükümetin aldığı mali önlemlerin, beklenenden daha zayıf bir yapıya sahip olduğuna dikkat çekerek, Japonya’nın kredi notu görünümünü ‘durağan’dan ‘negatif’e indirdi. Sanayi devi Japonyanın kredi notunun görünümünün değiştirilmesi zaten kırılgan olan piyasalarda tedirginliği artırdı. Japonya’nın ‘AA’ olan uzun vadeli notunu ise teyit etti. Asya’dan Avrupa ve ABD’ye tüm menkul kıymet borsalarında düşüş yaşandı. S&P’nin, Japonya’nın görünümünü negatife indirmekle birlikte kredi notunun ‘AA’ olarak test edilmesinin ülkenin güçlü net dış varlık pozisyonunu, yenin rezerv para birimi statüsünü, finansal sistemin son global resesyonda gösterdiği esnekliği ve ekonomideki çeşitliliği gösterdiğine dikkat çekti. Bununla birlikte S&P, Japonya’nın daha sert mali konsolidasyon yapmamasının kredi notunun bir derece indirilmesine yol açabileceğini vurguladı.

Gemi siparişinde dünya 5’incisi olduk
ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin gemi siparişinde dünyada 23. sıradan 5. sıraya yükseldiğini belirterek, “Yatta ve kosterde Türkiye bir marka haline geldi” dedi. Tuzla Tersaneler Bölgesi’ndeki Selah Tersanesi’nde, “M/T Atlantik Glory” adlı kimyasal tankerin denize indirilişi töreninde konuşan Bakan Yıldırım, “Bugünlerde ihtiyacımız olan dayanışmadır. Her şeye rağmen burada yarım kalan gemiler mutlaka tamamlansın, ekonomiye katkı sağlansın. Buraya finansman akışının sağlanması gerekiyor” diye konuştu. Yıldırım şöyle devam etti: “Deniz taşımacılığında 500 bin dwt’dan 3.5 milyon dwt’a çıktık.

Çin'in politika değişikliği piyasaları vurdu
Çin'den gelen son haberler, ülke ekonomisindeki sıkılaştırma politikalarının artacağı korkusunu tetikleyerek küresel piyasalarda tedirginliğe yol açtı. Asya başta olmak üzere küresel piyasalarda tedirginliğin başlamasına Pekin hükümetinin, ülkedeki bazı büyük bankalardan zorunlu karşılıklarını artırması isteği rol oynadı. Bu gelişmeler, ülke yönetiminin enflasyonu engellemek ve varlık balonlarının önüne geçmek için, bankaların kredi kullandırma miktarlarını sınırlama konusunda daha katı olacağı endişesine neden oldu. Para politikalarını daha da sıkılaştırma yönünde hamleler gerçekleştirmesi ülkenin büyümesinin yavaşlayacağı yönünde beklentiler doğurdu.

Apple tablet bilgisayarını tanıtıyor
Apple tablet bilgisayarını bugün San Francisco'da tanıtacak. Apple'ın tablet bilgisayar fikrinin temeli ise 25 yıl önceye dayanıyor. 1983'te ortaya çıkan tasarım Apple'ın patronu Steve Jobs'un tablet bilgisayar fikrine çok uzak olmadığını gösteriyor. Bugün tanıtılacak elektronik kitap, oyun ve eğlence cihazı olarak da kullanılacak yeni tablet bilgisayarın iPhone gibi öncü tasarım olacağı konuşuluyor. Amazon'un elektronik kitap okuyucusu Kendle'a benzeyen tasarımı ve ünlü yayınevlerinin iTunes üzerinden satışını da içeren servis Apple'ın tablet bilgisayarının yenilikleri arasında yer alıyor. iPhone'da olduğu gibi 3G desteği ve cep telefonu operatörlerinin uzun vadeli kontratıyla satılacağı söyleniyor. Cihazın10 inç veya 7 inç ekrana ve WiFi internet bağlantısının olacağı belirtiliyor. Apple tablet bilgisayar öncesi yaptığı finansal açıklamada karını yüzde 50 civarı artırdığını açıkladı. Şirket son üç ayda 3.38 milyar dolar, yani hisse başı 3.67 dolar kazandı.

Harita gerginliği
ABD’nin başkenti Washington’daki George Washington Üniversitesi Hukuk Okulu’nda, “Türkiye-Ermenistan Protokolleri: Gerçeklikler ve Mitler” başlıklı seminerde gösterilen harita tartışma yarattı. Konuşmacıların arkasındaki haritada Türkiye topraklarının bir bölümünün “Tarihi Ermenistan” başlığıyla Ermenistan toprakları olarak gösterilmesi üzerine Türkiye Büyükelçiliği’nden bir yetkili, haritanın seminerin konusunun yasal boyutuyla çeliştiğini söyleyerek tepki gösterdi. Seminere Türk tarafının bakış açısını yansıtacak herhangi bir kişinin davet edilmediğine dikkati çeken büyükelçilik yetkilisi, bunun tarafsızlığa gölge düşürdüğünü de kaydetti. Bunun üzerine seminerdeki konuşmacılardan olan üniversite öğretim üyesi Sean Murphy, sorumluluğu üstlenerek, haritayı arama motoru Google’dan aldığını söyledi. Murphy, “Bir karışıklığa yol açtığı için özür dilerim” dedi

İsrail Türkiye ilişkileri
İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Türkiye ve İsrail arasında dönem dönem zorluklar yaşandığını, ancak önemli olanın iki ülkenin de barış ve istikrarı isteyen tarafta bulunması olduğunu söyledi. İsrail'in, Türkiye'de yayımlanan "Kurtlar Vadisi" adlı dizide İsrail karşıtı mesajlar verildiği gerekçesiyle Türkiye Büyükelçisine rahatsızlığını iletme tarzı ile iki ülke arasında gerginliğe neden olan Bakan Yardımcısı Ayalon, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlığı görevine dün seçilen AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.Görüşmeden sonra Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan İsrailli Bakan Yardımcısı, Türkiye ile ikili ilişkilere yönelik sıcak mesajlar verdi.Ayalon, ilişkilerin geliştirilmesinin iki tarafın da yararına olduğunu ifade etti.Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu, ancak dönem dönem zorluklar yaşandığını söyleyen Ayalon, "Ama, gerçekte hatırlamamız gereken iki ülkenin de aynı tarafta olduğu, iki ülkenin barış, istikrar ve refahı isteyen tarafta olduğudur" dedi

Fransa’da çarşaf önlemi
Fransız parlamentosunda kurulan araştırma komisyonu, kamuya açık yerlerde ve ulaşım araçlarında çarşafın yasaklanması için gerekli tedbirlerin alınmasını önerdi. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin talimatıyla kurulan komisyon, sivil toplum örgütleri temsilcileri, dini dernekler ve uzmanlarla yaptığı görüşmelerin ardından kaleme aldığı raporu kamuoyuna açıkladı.Raporda, Fransa'nın çarşafa karşı çıkması ve cumhuriyet topraklarında çarşaf giyilmesinin yasaklanması talep edildi.Parlamentonun önce konuyla ilgili bir karar kabul etmesini isteyen komisyon, ayrıca, yüzü tamamen kapatan çarşafın, ulaşım araçları da dahil olmak üzere kamuya açık yerlerde giyilmesinin önlenmesi için yasal düzenleme yapılmasını önerdi

Halepçe'de 'Kimyasal Ali'nin idamı kutlanıyor
Irak'ın kuzeyindeki Halepçe kentinde, bu kentin 5 bine yakın Kürt insanını katledilmesinin sorumlusu "Kimyasal Ali" lakaplı Ali Hasan El Mecid'in dün idam edilmesi kutlanıyor. Ali Hasan El Mecid'in idamını kutlamak için kentte binlerce Kürt'ün toplandığı bildirildi. "Kimyasal Ali"nin emriyle 16 Mart 1988 günü uçakların gaz bombardımanının başladığı saat olan 11.35'te (TSİ 10.35), kurbanların aileleri ilk iş olarak mezarlıklara çiçekler bıraktı.

Ağca pasaport için başvurdu
Gazeteci-yazar Abdi İpekçi'nin öldürülmesi ve iki ayrı gasp olayından hükümlü bulunduğu cezaevinden tahliye edilen Mehmet Ali Ağca, pasaport başvurusunda bulundu. Pendik İlçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport Büro Amirliğine ağabeyi Adnan Ağca ile gelen Mehmet Ali Ağca, 5 yıllık pasaport almak için başvuru yaptı. Normal prosedür uygulanan Ağca, parmak izi de verdi. Ağca, emniyetten ayrılırken basın mensuplarının, “Ne zaman yurt dışına çıkacağı ve nereye gideceği”ne ilişkin sorularına sadece el sallayarak karşılık verdi.

Kanser aşısı için Prof. Şahin’e 3.5 milyon Euro ödül
Almanya’da yaşayan Prof. Dr. Uğur Şahin, kanserli hastalar için yaptığı çalışmalardan dolayı Federal Eğitim, Bilim ve Araştırma Bakanı Annette Schavan tarafından ödüllendirildi. Kansere karşı geliştirdiği yeni bir aşı sayesinde “G0-Bio-Werttbewert” projesinde en iyiler arasına giren Prof. Şahin, böylece araştırmalarında kullanmak için 3.5 milyon Euro’luk maddi destek aldı.

İzzet Baysal Vakfı'ndan tepki
BOLU Abant İzzet Baysal Üniversitesi seçimlerinde ilk sırayı alan mevcut Rektör Prof. Dr. Atilla Kılıç'ın, YÖK tarafından Çankaya Köşkü'ne sunulan listede üçüncü sıraya konmasına, İzzet Baysal Vakfı'ndan tepki geldi. Vakıf Başkanı Ahmet Baysal, Cumhurbaşkanı'na mektup yazarak, üniversitede yapılan demokratik seçimin sonuçlarının dikkate alınmasını istedi. Baysal, 'Biz bu üniversiteye yıllardır desteğimizi veriyoruz. Vermeye de devam edeceğiz. Bu kadar emeğimiz olan üniversitede sadece demokratik seçimlerin dikkate alınmasını istiyoruz' dedi. YÖK ilk sıraya hakkında soruşturma yürüttüğü Prof. Dr. Hayri Coşkun'u almıştı.

4 kız çocuğunu kaçırmaya kalktı
MARDİN Mazıdağı'nda dün ilginç olaylar yaşandı. Beşevler mezrasında vatandaşlarla görüşen M.Ö. (45), ilçe milli eğitim müdürlüğünden olduğunu ve çocuklara yardım yapacaklarını söyledi. 20 çocuk bir evde toplandı. Şahıs, içlerinden 10-12 yaşlarındaki 4 kızı seçti, iddiaya göre daha önce ameliyat olup olmadıklarını sordu. Durumdan şüphelenen ailelerin sorularını yanıtsız bırakan şahıs, panikleyip aracıyla kaçtı. Zanlı, ihbar üzerine jandarma tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Çocukların bir yakını, 'Yardım yapacaklarını söyledi. Seçtiği 4 kızı görüşmek için bir odaya aldı. Çocuklara, ameliyat olup olmadıklarını, hastalık geçirip geçirmediklerini sormuş. Şüphelenince kaçamak yanıtlar verdi' dedi. Olayı duyan vatandaşlar adliye önünde toplandı, zanlıyı linç etmeye kalktı.


BASIN TAKİP MERKEZİ-Abdurrahim Akış
Tel: (0212) 222 36 59 – 221 46 09 Faks: (0212) 320 96 38 www.basintakipmerkezi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder